Alles wat je moet weten over kopen op Alibaba

Alibaba de perfecte plaats om fabrikanten in China te vinden. Op het eerste zicht lijkt Alibaba op zich heel duidelijk. Maar er komt wel wat meer bij kijken. Hoe kan je bijvoorbeeld een betrouwbare leverancier vinden en met hen in onderhandeling gaan. En als de onderhandelingen goed gaan, hoe krijg je de producten verzonden. Als je besloten hebt om aan het private label model te beginnen en China als land hebt gekozen om jouw producten te laten maken. Dan zal deze blog je verder helpen in hoe je Alibaba het best gebruikt.

Kopen op Alibaba

Wat is Alibaba?

Alibaba is enorm bedrijf gericht op e-commerce. In essentie is het gelijk Amazon maar dan meer voor aankopen in bulk. En je kan er fabrikanten op vinden waar je contact mee kan opnemen om jouw private label producten te laten maken en importeren. 

Eigenlijk is Alibaba een verzamelplaats voor Chinese fabrikanten en handelsbedrijven. Als je op zoek bent naar een Chinese leverancier dan is dit “The place to be.”

De Alibaba Group is opgericht in 1999 door Jack Ma en is het moederbedrijf van verschillende online domeinen zoals Alibaba.com, Aliexpress en Taobao (de Chinese Amazon).

Is Alibaba veilig?

De eerste vraag die iemand stelt als ze online gaan handelen. Of het nu inkoop, verkoop of dienstverlening is. Dan is altijd de vraag “Is het veilig?” 

Alibaba is een zeer veilige plaats om handel te drijven. Natuurlijk niet 100% veilig. Als er geld gemoeid is dan zullen er ook altijd oplichters zijn. Maar om jezelf te beschermen tegen oplichters kan je volgende richtlijnen hanteren.

 • Plaats orders enkel bij Chinese bedrijven.
 • Koop van Gold Suppliers (verder in deze blog leg ik uit wat Gold Suppliers zijn)
 • Betaling via overschrijving is normaal bij grote bestellingen. Maar zorg ervoor dat de namen altijd overeenkomen met het bedrijf.
 • Begin klein en laat het groeien naarmate het vertrouwen groeit.

Als je deze richtlijnen volgt is de kans miniem dat je opgelicht wordt. 

Type leveranciers

Op Alibaba heb je twee soorten leveranciers: Gold Suppliers en de niet-Gold Suppliers.

Een Gold Supplier betaald een premium kost om hun ranking te boosten en toegang te krijgen tot marketing diensten. Let er wel op, een Gold Supplier wil niet zeggen dat ze geen slechte kwaliteit leveren. Maar het geeft wel aan of ze legitiem zijn en bereid zijn om te investeren in hun bedrijf.

Ook leveranciers die niet in China gebaseerd zijn kunnen verkopen op Alibaba. Maar de meerderheid van de fabrikanten is gevestigd in China. Een handelsbedrijf maakt hun producten niet zelf en hebben daardoor meestal een hogere kostprijs. Het voordeel van een handelsbedrijf is dat ze meestal betere kwaliteit hebben en een groter aanbod aan producten.

Fabrikanten zelf hebben meestal een lagere prijs, zijn gelimiteerd in aanbod omdat zij de producten zelf maken en de kwaliteit kan heel erg variëren tussen de verschillende fabrikanten.

Hoe vind je de juiste leverancier op Alibaba

Het vinden van de juiste leverancier op Alibaba kan een uitdagende taak zijn, gezien het enorme aantal aanbieders op het platform. Om ervoor te zorgen dat je de beste partner vindt voor jouw specifieke behoeften, is het essentieel om een gestructureerde aanpak te volgen.

Een goed startpunt is om je zoekopdracht te verfijnen met relevante zoekwoorden die jouw productomschrijving nauwkeurig weergeven. Hierdoor kun je de resultaten beperken tot leveranciers die exact bieden wat je nodig hebt. Daarnaast is het aan te raden om de zoekfilters te gebruiken om jouw voorkeuren te specificeren, zoals locatie, productcertificeringen en levertijd.

Bij het evalueren van potentiële leveranciers is het cruciaal om hun bedrijfsprofielen en productaanbiedingen zorgvuldig te bekijken. Controleer hun bedrijfsinformatie, ervaring in de branche en beoordelingen van eerdere klanten. Aarzel niet om direct contact op te nemen met de leveranciers om meer te weten te komen over hun capaciteiten, productkwaliteit en productieproces.

Het is verstandig om meerdere leveranciers te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Hierdoor kun je niet alleen de prijzen vergelijken, maar ook de service, betalingsvoorwaarden en eventuele extra diensten die ze aanbieden.

Het vinden van de juiste leverancier is van cruciaal belang voor het succes van jouw onderneming, dus investeer de nodige tijd en moeite om een weloverwogen keuze te maken. Door de bovenstaande tips te volgen, vergroot je de kans om een betrouwbare en geschikte partner te vinden die jouw zakelijke behoeften perfect kan vervullen.

Het platform biedt verschillende filters en zoekopties die je kunt gebruiken om directe fabrikanten te vinden en verkoopagenten uit te sluiten. Hier zijn enkele tips om rechtstreeks met fabrikanten in contact te komen:

 1. Gebruik de zoekfilters: Wanneer je zoekt naar producten op Alibaba, kun je specifieke filters toepassen, zoals “Leverancierstype”, waar je kunt kiezen voor “Fabrikant” om directe fabrikanten te vinden.
 2. Controleer het profiel van de leverancier: Bekijk het bedrijfsprofiel van de leverancier zorgvuldig. Als het een fabrikant is, zullen ze meestal vermelden dat ze fabrikant zijn en hun productiecapaciteit en productieproces beschrijven.
 3. Stuur directe vragen: Neem rechtstreeks contact op met potentiële leveranciers door hen vragen te stellen over hun producten, productiecapaciteit en andere relevante details.
 4. Bezoek handelsbeurzen: Als je serieus op zoek bent naar directe fabrikanten, kun je overwegen om handelsbeurzen en exposities in de branche bij te wonen. Daar kun je persoonlijk met fabrikanten in contact komen en hun producten bekijken.
 5. Controleer het aanbod van de leverancier: Kijk naar de aangeboden producten en diensten van de leverancier. Fabrikanten hebben meestal een breed scala aan producten in vergelijking met verkoopagenten die meestal gespecialiseerd zijn in een specifiek assortiment.

Door deze stappen te volgen en kritisch te kijken naar de informatie die leveranciers verstrekken, vergroot je de kans om directe fabrikanten te vinden en een duurzame zakelijke relatie op te bouwen. Let echter altijd op mogelijke risico’s en zorg ervoor dat je de nodige due diligence uitvoert voordat je een samenwerking aangaat.

Hoe kom je in contact met leveranciers op Alibaba

Op de pagina kan je de ‘response rate’ zien van de leverancier. Het eerste wat je opvalt is dat het vaak geen 100% is. Veel leveranciers negeren vaak verzoeken van kopers. Om de kans te verhogen dat leveranciers op je verzoek antwoorden kan je volgende richtlijnen gebruiken.

 • Weet precies waar je naar op zoek bent.
 • Wees straight-to-the-point. Time is money.
 • In welk land ben je gevestigd. Dit kan invloed hebben en is afhankelijk per leverancier.

Hou de eerste e-mail simpel. Maak het niet te moeilijk. Vergeet niet dat Engels niet hun eerste taal is En als de eerste e-mail al teveel moeite kost gaan ze hoogst waarschijnlijk niet antwoorden. Je kan ook best voor een WeChat ID vragen. Bijna iedereen in China prefereert om via WeChat te communiceren. Je kan WeChat gratis downloaden op je smartphone.

Onderhandelen met leveranciers

Wanneer je in onderhandeling gaat met leveranciers. Vergeet dan nooit de huidige marktprijs. Als je die niet kent, doe onderzoek. Het laatste wat je wil is een deal sluiten en dan erachter komen dat je verlies gaat maken omdat je de marktprijs niet gecontroleerd hebt. Zeker als je in verschillende landen verkoopt dan kan de prijs afhankelijk zijn van het land.

Wees voorzichtig met prijzen die veel lager zijn dan die van andere leveranciers. If it sounds to good to be true. It probably is. Wees transparant en eerlijk over de andere prijzen die je aangeboden krijgt voor producten van gelijkaardige kwaliteit. Onthoud ook dat de marge voor onderhandelen kleiner is dan het vroeger was. Aangezien iedereen tegenwoordig China opzoekt voor fabrikanten. Als je het voor elkaar krijgt om bijvoorbeeld 10% korting te krijgen. Dat is een goede deal.

Hoe kan je onderhandelen over de MOQ (Minimum Order Quantities)

MOQ is een term die je vaak tegen gaat komen. De meeste leveranciers hanteren een minimum vereiste in hun bestellingen. 

Er zijn twee redenen waarom ze een MOQ hanteren.

 • Ze doen aan massaproductie en hebben een grote voorraad. En kleine bestellingen zijn de kosten niet waard om te verschepen
 • Ze produceren een product enkel op bestelling. Hierdoor hebben ze een grote bestelling nodig om de productie te rechtvaardigen. 

Stel dat een MOQ 50 is. Maar je wil niet onmiddellijk investeren in 50 stuks. Dan kan je als je bijvoorbeeld Jungle Scout hebt onderzoeken hoeveel de leverancier naar bepaalde landen verscheept. Op basis van de informatie die je in Jungle Scout vind kan je een beeld krijgen in hoeverre je kan onderhandelen over de MOQ.

Hoe te betellen en betalen op Alibaba

Zodra je een leverancier gekozen hebben en je bent tevreden met de over een gekomen prijs en aantal. Dan is het tijd om de bestelling te plaatsen en betalen. 

De leverancier zal je dan een factuur sturen. Wanneer je bestelling aan de lagere kant is (onder de 5000 EUR) maak dan gebruik van de Alibaba’s Trade Assurance. Dit geeft garantie dat je producten effectief verscheept worden. Wanneer je bestellingen groter worden dan gaan de meeste fabrikanten een vooraf betaling van 30% vragen en de overgebleven 70% wanneer de goederen klaar zijn om verscheept te worden. De betalingen gebeuren vooral via overschrijvingen. Betaalmiddelen zoals PayPal worden meestal niet gebruikt. 

Je producten verschepen vanuit China

Als het de eerste keer is dat je in China bestelt. Kan je best aan de leverancier vragen om de verzending te regelen en de meerprijs aan te rekenen via factuur. 

Over het algemeen worden bestellingen onder de 100 kilo verzonden via lucht koerier (bijvoorbeeld DHL). Dit kost 6 a 15 EUR per kilo. Als de bestellingen groter worden is cargovlucht of cargoschip een goedkopere oplossing, maar het is wel ingewikkelder. 

De producten nakijken bij ontvangst

Als de levering via vliegtuig gebeurt dan kan je de levering binnen 3 a 10 dagen verwachten. Als het over de zee gaat dan is de levertijd tussen de 30 en 45 dagen. Wanneer je de bestelling ontvangt moet je de volgende dingen controleren:

 • Kwaliteit: Is de kwaliteit wat je verwacht had? Test het product uit om te kijken hoe duurzaam het is. Onthoud dat de kwaliteit van hun producten niet zal verbeteren. Soms verminderd het zelfs.
 • Verpakking: Is het verpakt zodat je het onmiddellijk kan verzenden naar jouw klanten? Of moet je extra gaan investeren om alles verzendklaar te krijgen voor particuliere klanten? 
 • Staat “Made in China” op de doos? Als dat niet zo is, vraag het aan bij de volgende bestelling.

Als je de bestelling hebt gekregen, breng je de leverancier op de hoogte dat je de producten in ontvangst hebt genomen. En dat je deze zal nakijken.

Alternatieven voor Alibaba

Het platform biedt verschillende filters en zoekopties die je kunt gebruiken om directe fabrikanten te vinden en verkoopagenten uit te sluiten. Hier zijn enkele tips om rechtstreeks met fabrikanten in contact te komen:

 1. Gebruik de zoekfilters: Wanneer je zoekt naar producten op Alibaba, kun je specifieke filters toepassen, zoals “Leverancierstype”, waar je kunt kiezen voor “Fabrikant” om directe fabrikanten te vinden.
 2. Controleer het profiel van de leverancier: Bekijk het bedrijfsprofiel van de leverancier zorgvuldig. Als het een fabrikant is, zullen ze meestal vermelden dat ze fabrikant zijn en hun productiecapaciteit en productieproces beschrijven.
 3. Stuur directe vragen: Neem rechtstreeks contact op met potentiële leveranciers door hen vragen te stellen over hun producten, productiecapaciteit en andere relevante details.
 4. Bezoek handelsbeurzen: Als je serieus op zoek bent naar directe fabrikanten, kun je overwegen om handelsbeurzen en exposities in de branche bij te wonen. Daar kun je persoonlijk met fabrikanten in contact komen en hun producten bekijken.
 5. Controleer het aanbod van de leverancier: Kijk naar de aangeboden producten en diensten van de leverancier. Fabrikanten hebben meestal een breed scala aan producten in vergelijking met verkoopagenten die meestal gespecialiseerd zijn in een specifiek assortiment.

Door deze stappen te volgen en kritisch te kijken naar de informatie die leveranciers verstrekken, vergroot je de kans om directe fabrikanten te vinden en een duurzame zakelijke relatie op te bouwen. Let echter altijd op mogelijke risico’s en zorg ervoor dat je de nodige due diligence uitvoert voordat je een samenwerking aangaat.

Conclusie

In conclusie biedt Alibaba als toonaangevend e-commerceplatform een uitstekende kans om betrouwbare Chinese fabrikanten en leveranciers te vinden voor jouw private label onderneming. Door gerichte zoekwoorden en filters te gebruiken, kun je de juiste partner selecteren en met hen in contact treden voor onderhandelingen. Het is van essentieel belang om transparant te zijn over marktprijzen en de MOQ te bespreken om de beste voorwaarden te verkrijgen.

Alibaba is over het algemeen veilig voor handel, maar wees altijd voorzichtig en volg de richtlijnen om mogelijke oplichting te voorkomen. Daarnaast zijn er ook alternatieven zoals Amazon, Global Sources en Made-in-China die de moeite waard zijn om te verkennen.

Door de kwaliteit en verpakking van producten te controleren bij ontvangst en te investeren in een betrouwbare verzendmethode, kun je zorgen voor een vlotte transactie.

Kortom, met een goed doordachte aanpak en de juiste due diligence, kan Alibaba je helpen bij het opbouwen van een succesvol private label bedrijf in samenwerking met Chinese fabrikanten.

Meer weten?

Als je wilt weten over Alibaba, kun je altijd contact met mij (Dries de Gelder) opnemen via LinkedIn of de contactpagina. Te veel vakjargon bekijk onze woordenlijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *