Alles wat je moet weten over kopen op Alibaba

Alibaba de perfecte plaats om fabrikanten in China te vinden. Op het eerste zicht lijkt Alibaba op zich heel duidelijk. Maar er komt wel wat meer bij kijken. Hoe kan je bijvoorbeeld een betrouwbare leverancier vinden en met hen in onderhandeling gaan. En als de onderhandelingen goed gaan, hoe krijg je de producten verzonden. Als je besloten hebt om aan het private label model te beginnen en China als land hebt gekozen om jouw producten te laten maken. Dan zal deze blog je verder helpen in hoe je Alibaba het best gebruikt.

Kopen op Alibaba

Wat is Alibaba?

Alibaba is enorm bedrijf gericht op e-commerce. In essentie is het gelijk Amazon maar dan meer voor aankopen in bulk. En je kan er fabrikanten op vinden waar je contact mee kan opnemen om jouw private label producten te laten maken en importeren. 

Eigenlijk is Alibaba een verzamelplaats voor Chinese fabrikanten en handelsbedrijven. Als je op zoek bent naar een Chinese leverancier dan is dit “The place to be.”

De Alibaba Group is opgericht in 1999 door Jack Ma en is het moederbedrijf van verschillende online domeinen zoals Alibaba.com, Aliexpress en Taobao (de Chinese Amazon).

Is Alibaba veilig?

De eerste vraag die iemand stelt als ze online gaan handelen. Of het nu inkoop, verkoop of dienstverlening is. Dan is altijd de vraag “Is het veilig?” 

Alibaba is een zeer veilige plaats om handel te drijven. Natuurlijk niet 100% veilig. Als er geld gemoeid is dan zullen er ook altijd oplichters zijn. Maar om jezelf te beschermen tegen oplichters kan je volgende richtlijnen hanteren.

 • Plaats orders enkel bij Chinese bedrijven.
 • Koop van Gold Suppliers (verder in deze blog leg ik uit wat Gold Suppliers zijn)
 • Betaling via overschrijving is normaal bij grote bestellingen. Maar zorg ervoor dat de namen altijd overeenkomen met het bedrijf.
 • Begin klein en laat het groeien naarmate het vertrouwen groeit.

Als je deze richtlijnen volgt is de kans miniem dat je opgelicht wordt. 

Type leveranciers

Op Alibaba heb je twee soorten leveranciers: Gold Suppliers en de niet-Gold Suppliers.

Een Gold Supplier betaald een premium kost om hun ranking te boosten en toegang te krijgen tot marketing diensten. Let er wel op, een Gold Supplier wil niet zeggen dat ze geen slechte kwaliteit leveren. Maar het geeft wel aan of ze legitiem zijn en bereid zijn om te investeren in hun bedrijf.

Ook leveranciers die niet in China gebaseerd zijn kunnen verkopen op Alibaba. Maar de meerderheid van de fabrikanten is gevestigd in China. Een handelsbedrijf maakt hun producten niet zelf en hebben daardoor meestal een hogere kostprijs. Het voordeel van een handelsbedrijf is dat ze meestal betere kwaliteit hebben en een groter aanbod aan producten.

Fabrikanten zelf hebben meestal een lagere prijs, zijn gelimiteerd in aanbod omdat zij de producten zelf maken en de kwaliteit kan heel erg variëren tussen de verschillende fabrikanten.

Hoe vind je de juiste leverancier op Alibaba

Eens je het product en de niche gevonden hebt wat je wil verkopen via het private label model. Is het tijd om de juiste leverancier te vinden. Het eerste wat je moet doen is een account aanmaken op Alibaba.

Als je account klaar is dan is het tijd om op zoek te gaan naar leveranciers. Dit doe je door te zoeken naar het product wat je wil verkopen.  Je doel is om een vijftal leveranciers te vinden die je kan contacteren voor een prijsofferte. 

Je kan best de zoekresultaten sorteren op leverancier in plaats van product. Als je het op basis van product sorteert dan ga je maximaal twee leveranciers tegenkomen. En dat is te weinig om een geïnformeerde keuze te maken. 

Het best kijk je naar leveranciers die producten verkopen die hetzelfde zijn als het product wat jij wil verkopen. Wat je wel vaak tegenkomt is bedrijven die foto’s stelen van Westerse merken. Je kan op de volgende dingen letten om te controleren of de foto’s authentiek zijn.

 • Tekenen dat de foto’s in China genomen zijn ( bijvoorbeeld door Chinese tekens in de foto)
 • Een watermerk van het bedrijf zelf
 • Lagere kwaliteit in foto’s. De meeste leveranciers hebben niet de middelen om hoge kwaliteit retail foto’s te maken.

Als je een lijst van 5 leveranciers hebt check je die best ook even op de Supplier Blacklist om zeker te zijn dat je te maken hebt met een leverancier die een slechte reputatie heeft.

Hoe kom je in contact met leveranciers op Alibaba

Op de pagina kan je de ‘response rate’ zien van de leverancier. Het eerste wat je opvalt is dat het vaak geen 100% is. Veel leveranciers negeren vaak verzoeken van kopers. Om de kans te verhogen dat leveranciers op je verzoek antwoorden kan je volgende richtlijnen gebruiken.

 • Weet precies waar je naar op zoek bent.
 • Wees straight-to-the-point. Time is money.
 • In welk land ben je gevestigd. Dit kan invloed hebben en is afhankelijk per leverancier.

Hou de eerste e-mail simpel. Maak het niet te moeilijk. Vergeet niet dat Engels niet hun eerste taal is En als de eerste e-mail al teveel moeite kost gaan ze hoogst waarschijnlijk niet antwoorden. Je kan ook best voor een WeChat ID vragen. Bijna iedereen in China prefereert om via WeChat te communiceren. Je kan WeChat gratis downloaden op je smartphone.

Onderhandelen met leveranciers

Wanneer je in onderhandeling gaat met leveranciers. Vergeet dan nooit de huidige marktprijs. Als je die niet kent, doe onderzoek. Het laatste wat je wil is een deal sluiten en dan erachter komen dat je verlies gaat maken omdat je de marktprijs niet gecontroleerd hebt. Zeker als je in verschillende landen verkoopt dan kan de prijs afhankelijk zijn van het land.

Wees voorzichtig met prijzen die veel lager zijn dan die van andere leveranciers. If it sounds to good to be true. It probably is. Wees transparant en eerlijk over de andere prijzen die je aangeboden krijgt voor producten van gelijkaardige kwaliteit. Onthoud ook dat de marge voor onderhandelen kleiner is dan het vroeger was. Aangezien iedereen tegenwoordig China opzoekt voor fabrikanten. Als je het voor elkaar krijgt om bijvoorbeeld 10% korting te krijgen. Dat is een goede deal.

Hoe kan je onderhandelen over de MOQ (Minimum Order Quantities)

MOQ is een term die je vaak tegen gaat komen. De meeste leveranciers hanteren een minimum vereiste in hun bestellingen. 

Er zijn twee redenen waarom ze een MOQ hanteren.

 • Ze doen aan massaproductie en hebben een grote voorraad. En kleine bestellingen zijn de kosten niet waard om te verschepen
 • Ze produceren een product enkel op bestelling. Hierdoor hebben ze een grote bestelling nodig om de productie te rechtvaardigen. 

Stel dat een MOQ 50 is. Maar je wil niet onmiddellijk investeren in 50 stuks. Dan kan je als je bijvoorbeeld Jungle Scout hebt onderzoeken hoeveel de leverancier naar bepaalde landen verscheept. Op basis van de informatie die je in Jungle Scout vind kan je een beeld krijgen in hoeverre je kan onderhandelen over de MOQ.

Hoe te betellen en betalen op Alibaba

Zodra je een leverancier gekozen hebben en je bent tevreden met de over een gekomen prijs en aantal. Dan is het tijd om de bestelling te plaatsen en betalen. 

De leverancier zal je dan een factuur sturen. Wanneer je bestelling aan de lagere kant is (onder de 5000 EUR) maak dan gebruik van de Alibaba’s Trade Assurance. Dit geeft garantie dat je producten effectief verscheept worden. Wanneer je bestellingen groter worden dan gaan de meeste fabrikanten een vooraf betaling van 30% vragen en de overgebleven 70% wanneer de goederen klaar zijn om verscheept te worden. De betalingen gebeuren vooral via overschrijvingen. Betaalmiddelen zoals PayPal worden meestal niet gebruikt. 

Je producten verschepen vanuit China

Als het de eerste keer is dat je in China bestelt. Kan je best aan de leverancier vragen om de verzending te regelen en de meerprijs aan te rekenen via factuur. 

Over het algemeen worden bestellingen onder de 100 kilo verzonden via lucht koerier (bijvoorbeeld DHL). Dit kost 6 a 15 EUR per kilo. Als de bestellingen groter worden is cargovlucht of cargoschip een goedkopere oplossing, maar het is wel ingewikkelder. 

De producten nakijken bij ontvangst

Als de levering via vliegtuig gebeurt dan kan je de levering binnen 3 a 10 dagen verwachten. Als het over de zee gaat dan is de levertijd tussen de 30 en 45 dagen. Wanneer je de bestelling ontvangt moet je de volgende dingen controleren:

 • Kwaliteit: Is de kwaliteit wat je verwacht had? Test het product uit om te kijken hoe duurzaam het is. Onthoud dat de kwaliteit van hun producten niet zal verbeteren. Soms verminderd het zelfs.
 • Verpakking: Is het verpakt zodat je het onmiddellijk kan verzenden naar jouw klanten? Of moet je extra gaan investeren om alles verzendklaar te krijgen voor particuliere klanten? 
 • Staat “Made in China” op de doos? Als dat niet zo is, vraag het aan bij de volgende bestelling.

Als je de bestelling hebt gekregen, breng je de leverancier op de hoogte dat je de producten in ontvangst hebt genomen. En dat je deze zal nakijken.

Andere opties

Er zijn verschillende alternatieven voor Alibaba. Maar geen enkele is zo groot als Alibaba is. Dit zijn een paar alternatieven die je kan bekijken:

 • 1688: Dit is een wholesale versie van Alibaba voor Chinese kopers. 
 • Global Sources: Niet zo groot als Alibaba en is voornamelijk Hong Kong. Maar de kwaliteit is meestal beter.
 • Aliexpress: Is een goed alternatief als je klein wil aankopen en verkopen. Bij dropshipping is Aliexpress een goede keuze. 

Conclusie

In deze blog hebben we Alibaba besproken en hopelijk is de informatie die jullie hier vinden nuttig. Als jullie ervaring hebben met Alibaba dan hoor ik het graag in de comments. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *