Wat is Dark Traffic?

Een diepgaande analyse van verborgen bronnen van websiteverkeer

In de wereld van digitale marketing en webanalyse is het begrip “Dark Traffic” de afgelopen jaren steeds relevanter geworden. Het verwijst naar een specifiek type verkeer naar een website waarvan de oorsprong niet nauwkeurig kan worden geïdentificeerd. Dit fenomeen kan aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengen voor marketeers en analisten, omdat het moeilijk is om de effectiviteit van marketingcampagnes en verkeersbronnen nauwkeurig te meten. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van Dark Traffic en verkennen we de verschillende aspecten ervan. Dark traffic ook wel het verborgen verkeer genoemd.

De definitie van Dark Traffic

Dark Traffic verwijst naar het websiteverkeer dat afkomstig is van bronnen waarvan de verwijzende informatie ontbreekt of onvolledig is. Dit betekent dat wanneer een bezoeker een website bezoekt zonder gebruik te maken van duidelijk identificeerbare verwijzende informatie, zoals een zoekmachine of een sociale-mediasite, het verkeer wordt geclassificeerd als verborgen verkeer. Deze bronnen laten marketeers en analisten in het duister over de exacte herkomst van het verkeer.

Oorzaken van Dark Traffic

Dark Traffic kan verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende zijn:

 • Direct verkeer: Bezoekers die de URL van een website direct invoeren in hun browser, zonder gebruik te maken van een verwijzende link.
 • Beveiligde websites (HTTPS naar HTTP): Wanneer een gebruiker van een beveiligde website naar een niet-beveiligde website navigeert, wordt de verwijzende informatie vaak niet doorgegeven.
 • Applicaties zonder verwijzende informatie: Verkeer afkomstig van mobiele apps, e-mailclients of chat-apps kan vaak als verborgen verkeer worden geclassificeerd vanwege het ontbreken van duidelijke verwijzende gegevens.
 • Redirects en korte URL’s: Verwijzingen die worden omgeleid via tussenliggende URL’s of verkorte links kunnen de oorspronkelijke verwijzende informatie verbergen.

Impact op analytics en rapportage

Het bestaan van Dark Traffic heeft aanzienlijke gevolgen voor de analyse en rapportage van websiteverkeer. Doordat de oorsprong van het verkeer niet duidelijk is, kan het leiden tot vertekende gegevens en inzichten. Marketeers en analisten vertrouwen vaak op nauwkeurige gegevens om strategische beslissingen te nemen, maar met verborgen verkeer worden ze geconfronteerd met uitdagingen zoals:

 • Foute toewijzing van conversies: Als Dark Traffic niet correct wordt toegewezen aan de juiste bronnen, kan dit leiden tot verkeerde analyses van campagnes en conversies.
 • Moeilijkheden bij het meten van ROI: Het ontbreken van duidelijke verwijzende informatie maakt het moeilijk om de effectiviteit van marketinginspanningen nauwkeurig te meten en de Return on Investment (ROI) te bepalen.
 • Inefficiënte optimalisatie: Zonder inzicht in de herkomst van het verkeer, is het moeilijk om marketingcampagnes en kanalen te optimaliseren om betere resultaten te behalen.

Het aanpakken van Dark Traffic

Hoewel Dark Traffic een uitdaging vormt, zijn er manieren om ermee om te gaan en de impact ervan te verminderen:

 • Tagging en tracking: Zorg ervoor dat links en campagnes correct worden getagd met UTM-parameters, zodat het verkeer beter kan worden gevolgd.
 • URL-structuur optimaliseren: Het gebruik van duidelijke en consistente URL-structuren kan helpen bij het identificeren van de herkomst van het verkeer.
 • Gebruik van tools en analysesoftware: Maak gebruik van geavanceerde analysetools en software die specifiek zijn ontworpen om verborgen verkeer te identificeren en nauwkeurig te rapporteren.
 • Experimenteer met attributiemodellen: Het gebruik van verschillende attributiemodellen kan helpen om verborgen verkeer beter toe te wijzen aan de juiste bronnen.

Conclusie verborgen verkeer

Dark Traffic blijft een complex en uitdagend fenomeen in de wereld van digitale marketing en webanalyse. Het ontbreken van duidelijke verwijzende informatie maakt het moeilijk om de effectiviteit van marketingcampagnes en verkeersbronnen nauwkeurig te meten. Door gebruik te maken van de juiste tools, trackingmethoden en attributiemodellen kunnen marketeers en analisten echter de impact van verborgen verkeer verminderen en betere inzichten verwerven in het verkeer naar hun websites.

Meer weten

Als je wilt weten over Dark Traffic of kan je wel wat hulp gebruiken, kun je altijd contact met mij (Dries de Gelder) opnemen via LinkedIn of de contactpagina. Te veel vakjargon bekijk onze woordenlijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *